New Membrane

Discussion in 'Water Fed Pole Cleaning' started by Josh, Jan 15, 2013.

Advertisement
  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Welcome to the UK Window Cleaning Forums.
    Starting or own a window cleaning business? We're a network of window cleaners sharing advice, tips & experience. Rounds for sale & more. Join us today!

  1. Josh

    Josh Member
    Member

    Joined:
    Sep 11, 2012
    Messages:
    31
    Likes Received:
    1
    Any ideas lads.. just had a new membrane and filters fitted over the Christmas break but for some reason its taken 12+ hours to fill just 200l!! Any help would be great thanks.
     
    Advertisement
  2. rcproperty

    rcproperty Hero
    Member

    Joined:
    Jun 16, 2012
    Messages:
    8,037
    Likes Received:
    244
    what system have you got?
     
  3. Squeak and Bubbles

    Member

    Joined:
    Aug 12, 2012
    Messages:
    1,020
    Likes Received:
    39
    What type of system have you got and what's ur water pressure before it goes through ur system?
     
  4. Josh

    Josh Member
    Member

    Joined:
    Sep 11, 2012
    Messages:
    31
    Likes Received:
    1
    Its a ro 4040 membrane and di resin tank.. pressures fine before it goes into membrane. Just disconected everything to make sure there wer no blockages but everything looks fine. .
     
  5. Squeak and Bubbles

    Member

    Joined:
    Aug 12, 2012
    Messages:
    1,020
    Likes Received:
    39
    I have a 4040, which goes through a 11l di. I have just bought a booster pump, I was using a normal 100psi pump. It filled my 1000L IBC tank in 9-10 hours, which turns to be good for my 60pis output. So your 200L should only take a few hours at the very most even without a booster pump, if your psi is good.

    With a booster pump, ( the one I have just purchased) my tank should be full in 3hrs tops. Is your membrane/filter the right way up, and what is ur tds reading when it comes out of di? Are you using a booster pump? Could do with knowing what your psi is as it comes out of ur tap or if you have a booster what is ur psi?

    What's the make of the membrane?
     
  6. doug atkinson

    doug atkinson Well-Known Member
    Member

    Joined:
    Jul 12, 2012
    Messages:
    559
    Likes Received:
    54
    Couple of things to check to find out your problem.

    1) How many litres per minute are you getting after your filters
    2) How many litres per minute are you getting waste
    3) How many litres per minute are you getting pure

    Just borrow your misses litre jug to measure the results
     
  7. Matty H

    Matty H Forum Addict
    Member

    Joined:
    Jan 23, 2012
    Messages:
    864
    Likes Received:
    24
    Also if the seal at the bottom of the membrane isn't sitting properly in the housing water could be getting past and escaping as waste thus reducing pure production. Did you use a water approved lubricant on the seal when you installed it?
     
  8. David Taylor

    David Taylor Well-Known Member
    Member

    Joined:
    Sep 11, 2012
    Messages:
    619
    Likes Received:
    30
    Might be a silly question, is the membrane fitted into the housing the right way?

    the filter is shaped like the pic and must be fitted this way for max production.
     
  9. David Taylor

    David Taylor Well-Known Member
    Member

    Joined:
    Sep 11, 2012
    Messages:
    619
    Likes Received:
    30
    obs this pic is upside down but you can see which way the in flow is
     
  10. Josh

    Josh Member
    Member

    Joined:
    Sep 11, 2012
    Messages:
    31
    Likes Received:
    1
    Thanks for replies lads just read them all not been able to get on.. got it sorted today the membrane was faulty so had a new one fitted and running fine now shame about the weather stopoing work tho!
     
Advertisement